Exterior architectural photography of elevation. 1 of 17

Exterior architectural photography of elevation

Window detail. 2 of 17

Window detail

Window elevation detail. 3 of 17

Window elevation detail

Photograph of solar shading against sky. 4 of 17

Photograph of solar shading against sky

Entrance courtyard. 5 of 17

Entrance courtyard

Skyline view of living roof. 6 of 17

Skyline view of living roof

Interior staircase and mezzanine. 7 of 17

Interior staircase and mezzanine

Interior of open studios. 8 of 17

Interior of open studios

Interior photography showing structural steelwork. 9 of 17

Interior photography showing structural steelwork

London architectural photography. 10 of 17

London architectural photography

Auditorium. 11 of 17

Auditorium

Distant view of Coventry University Engineering Computing Building. 12 of 17

Distant view of Coventry University Engineering Computing Building

Wide angle elevation from courtyard. 13 of 17

Wide angle elevation from courtyard

Architectural photography of the glazed elevation. 14 of 17

Architectural photography of the glazed elevation

Architectural photographer London. 15 of 17

Architectural photographer, London

Sunset glazing reflection. 16 of 17

Sunset glazing reflection

Long exposure view from the street. 17 of 17

Long exposure view from the street

COVENTRY UNIVERSITY FACULTY OF ENGINEERING AND COMPUTING, Coventry, UK, 2015, Arup Associates
The environmentally-led design of this University campus by Arup Associates encourages an open and free exchange of ideas across disciplines. The BREEAM ‘Excellent’ building emphasises the learning experience, focusing on how people would experience the building. In one zone, floating podular spaces known as ‘the planets’ hang from structural steelwork, giving students the chance to experience the forces at work on a practical level. Meanwhile, exposed services are closely coordinated into electrical, mechanical and public health zones so that students can follow their path around the building. Proportion and mathematical beauty used in architecture since antiquity were applied through pure geometry. The biggest challenge was generating a footprint that would result in a total floor area of 14,000m2. The final geometry has a perfect square as the footprint’s outer boundary, while the inner boundary creates a perfect Ptolemy’s quadrilateral and with all primary line intersections being perfect harmonic ratios. Encouraging and celebrating students’ commitment to engineering, the building is brave and innovative. The potential of every element in its concrete frame has been maximised to produce a raw, robust and dramatic structure. The faculty building was completed in August 2012 and officially opened in February 2013. (All images copyright Simon Kennedy, London Architectural Photographer)
cross01
cross02