March, 2016 Monthly archive

The blog of Simon Kennedy, Architectural Photographer based in London. 

The completion of the 6,060 m2 Cambridge Sports Centre in summer 2013 marked the first phase of this long-term, comprehensive strategy for sporting infrastructure and a world-class sports facility. This phase includes a sports hall and gym, with a new 50 metre swimming pool and a tennis hall to be delivered in future stages when funding is secured.

Through its use of natural ventilation and daylighting, and an integrated approach to sustainability, engineering and architecture, the building provides a unique environment for sport. The main multipurpose hall is naturally lit and ventilated, primarily through the incorporation of mechanically operated, louvred north lights. These north lights emerge from the domed roof and support solar collectors which reduce the energy required to support the building’s requirements for hot water.

The lightweight steel structure comprises of a series of Vierendeel trusses which frame the north lights, span 38m across the sports hall, and extend the full 65m breadth of the building.

(Architectural photography completed over 1.5 days, all images copyright Simon Kennedy. If you wish to use any of these images for any purpose please email me at info@simonkennedy.net.)

 

Exterior photograph of Arup Architects scheme in Cambridge
Exterior photograph of Arup Architects scheme in Cambridge. 1 of 20

Exterior facade cladding detail photography
Exterior facade cladding detail photography. 2 of 20

Recess and Timber screen photograph
Recess and Timber screen photograph. 3 of 20

Entrance and elevation of external timber seating
Entrance and elevation of external timber seating. 4 of 20

Interior of ceiling structure with north lighting
Interior of ceiling structure with north lighting. 5 of 20

Upper level hall provides views to the landscape
Upper level hall provides views to the landscape. 6 of 20

Upper level hall photograph
Upper level hall photograph. 7 of 20

Basketball court in use
Basketball in use. 8 of 20

Skylights and internal lighting
Skylights and internal lighting. 9 of 20

Interior photography of squash courts
Interior photography of squash courts. 10 of 20

Photograph of the fitness gym
Photograph of the fitness gym. 11 of 20

Interior architectural photography, London
Interior architectural photography, London. 12 of 20

Perimeter jogging track
Perimeter jogging track. 13 of 20

The upper level sports hall
The upper level sports hall. 14 of 20

Interior photograph showing fencing in the upper hall
Interior photograph showing fencing in the upper hall. 15 of 20

Photograph of foyer
Photograph of foyer. 16 of 20

Exterior rooftop cladding
Exterior rooftop cladding. 17 of 20

London Architectural Photographer
London Architectural Photographer. 18 of 20

Building approach from the road
Building approach from the road. 19 of 20

External architectural elevation at dusk photograph
External architectural elevation at dusk photograph. 20 of 20

This is the blog of Simon Kennedy, London Architectural Photographer. If you would like to see more of my work, please visit www.simonkennedy.net

Read More

The blog of Simon Kennedy, Architectural Photographer based in London. 

London-based Softroom were asked by Benugo restaurant group to redevelop the space beneath the glazed roof installed by Norman Foster over the Great Court of the British Museum renovated by Foster in 2000 and make better use of its location on a terrace overlooking the public plaza.

According to Softroom director Chris Bagot, “this was an important opportunity to create a relaxed and informal restaurant in one of London’s most visited public spaces … We were inspired by the colour and detail of the historic reading room, as well as by the more neutral foil of the Sir Norman Foster Great Court scheme.”

The brief called for a variety of spaces, so the architects separated the floor plan into areas with different degrees of privacy and views of food preparation. A new entrance aligned with the centre of the restaurant emphasises the Great Court’s symmetry. It’s counter is surrounded by high stools that provide the first of several possible eating places.

Materials were employed that reference the reading room, as well as the neutral tones of the Great Court, and introduced colour and texture through wooden furniture and teal-coloured upholstery. Further surface detailing is provided by flooring made from Salterworth limestone, silver glazed tiling and marble mosaic, which is laid in a pattern that radiates outwards from the round reading room.

Source: Dezeen

(Architectural photography completed over 1.5 days, all images copyright Simon Kennedy. If you wish to use any of these images for any purpose please email me at info@simonkennedy.net.)

London Architectural Photographer
London Architectural Photographer. 1 of 10.

British Museum Great Court Restaurant
British Museum Great Court Restaurant. 2 of 10.

Interior architectural photography
Interior architectural photography. 3 of 10.

Tables underneath canopy
Tables underneath canopy. 4 of 10.

Photograph including of Fosters glass ceiling
Photograph including of Fosters glass ceiling. 5 of 10.

Group area
Group area. 6 of 10.

Interior photograph of bar seating divide
Interior photograph of bar seating divide. 7 of 10.

Cafe space
Cafe space. 8 of 10.

View into Softroom restaurant
View into Softroom restaurant. 9 of 10.

Architectural photography of canopy and ceiling of Great Court
Architectural photography of canopy and ceiling of Great Court. 10 of 10.

This is the blog of Simon Kennedy, London Architectural Photographer. If you would like to see more of my work, please visit www.simonkennedy.net

Read More
Simon Kennedy is a London Architectural Photographer working with architects, engineers, developers, designers, artists, journalists and visualisation companies to produce iconic architectural images and video (All images copyright Simon Kennedy, London Architectural Photographer)

Powered by Wordpress.